Stadsloppet 2015

Stark insats av hemmason i Atea Norrköpings Stadslopp

Betesfa Ayele tog en suverän seger i Atea Norrköpings Stadslopp, där hemmasonen Marcus Åberg trivdes på gatorna där han levt stora delar av sitt liv.

Image

August Mollén, Tjalve Friidrott, sprang sitt livs snabbaste stadslopp på 5 kilometer. Foto: Magnus Andersson

– Superkul att springa i Norrköping. Även om jag bor i Stockholm sedan några år tillbaka så är Norrköping hemma för mig, berättade Marcus som slutade på fjärde plats med tiden 32.10.
Även om hans tid var snabbare förra året i samma lopp, så var känslan bättre i år.
– Mycket bättre. Jag är helt enkelt i bättre form. Kul att det här loppet finns och jag blir verkligen extrataggad av att tävla här, fortsatte Marcus som fått ett lyft i år med bland annat nytt personligt rekord, 31.08, på 10 000 meter banlöpning.

Image

Betesfa Ayele i säker ledning. Foto: Holgersson&Loftenius

Segern i herrklassens tio kilometer var solklar. Efter viss turbulens i starten, där Abraham Adhanom, stod på näsan efter 50-60 meter så fick Betesfa Ayele, från Etiopien tävlandes för Ullevi FK, en rejäl lucka. Segertiden skrevs till 30.04. Abraham hade förmodligen inte rått på Ayele ändå, men varit närmare utan fall. Nu blev det 30.55 för Abraham som säker tvåa i loppet.
Yared Admasu, Hälle IF, tog hand om tredjeplatsen med 31.30.
Bästa löpare tävlandes för arrangörsklubben, GoIF Tjalve, blev Oskar Danielson med 32.58 på sjätteplats

Image

Betesfa Ayele i säker ledning. Foto: Holgersson&Loftenius

På fem kilometer hade fjolårsvinnaren Andreas Åhwall, Hässelby SK, siktet inställt på en ny seger.
– Det var lite segt idag, samtidigt som banan var lite knixigare på slutet än förra året, sa Andreas som slutade trea med 15.19. Segern gick till marockanen Ezemzami Abida med 15.11. Tvåa slutade Nasir Dawoud, Eskilstuna Friidrott, med 15.13.

Image

Ezemzami Abida vann fem kilometer och slutade femma på tio kilometer. Foto: Holgersson&Loftenius.

Abida sprang även tio kilometer 1,5 timme senare och presterade där 32.44, vilket räckte till femteplats.
Strongt gjort!

Image

Marcus Åberg varvar strax före Anders Kleist, innan Anders kastade sig över däckpriset. Foto: Holgersson&Loftenius

Hemmahoppet Anders Kleist körde hårt ett varv innan han greppade däckpriset och släpade runt det gröna däcket på det andra varvet.

Het damfight i Atea Norrköpings Stadslopp

Atea Norrköpings Stadslopp blev en het upplevelse med högsommarvärme och heta dueller. På damsidan var det trippel etiopiskt i topp på tio kilometer, med en blivande svensk VM-resenär på fjärde plats.

Image

Louise Wiker genrepade i Sveriges ”Peking” inför VM-maran i riktiga Peking om några veckor. Foto: Holgersson&Loftenius

– Äsch det var väl inte så varmt. Jag frös nästan i skuggan, skojade Louise Wiker, Hässelby SK, som nästa lördag åker på sitt livs löparäventyr – VM-maran i Peking.
Inför Atea Norrköpings Stadslopp hade hon ett tre veckor långt träningsläger på hög höjd i Flagstaff, USA. Flera pass över 30 kilometer har avverkats, det längsta 38 kilometer.
– Där var det riktigt varmt, det var därför värmen inte gjorde mig så mycket idag, fortsatte Louise.
I Atea Norrköpings Stadslopp huvuddistans, tio kilometer, blev det en fjärde plats med tiden 36.24, en bit efter de bortflyende etiopiskorna.
– Formen är bra. Första varvet gick nog lite för sakta. Sedan hade jag långt fram och klart bakåt då är det svårt att kräma ut det där lilla extra, sa Louise.
Hon säger det inte själv, men det kommer ju viktigare lopp. En VM-mara till exempel.
– Ja, det ska bli riktigt häftigt. Jag känner at

Image
Etiopisk dominans Atea Norrköpings Stadslopp. Vinnaren Yewbdar Gela (1760) i mitten. Foto: Holgersson&Loftenius

I toppen var det en tuff batalj om segern mellan främst Yewbdar Gela och Roman Mengistu, båda från Etiopien. Även Webalem Ayele, och från Etiopien, hade hyfsad kontakt med täten efter fem kilometer.
Till slut vann Gela med 33.36 före Mengistu 33.38. Båda under gällande banrekord och riktigt snabbt i värmen och på den stundtals ganska knixiga banan i Norrköpings innerstad.
Femma slutade Louise Nilsson, Malmö AI, med 37.53 och sexa Cecilia Kleist, IK Akele, med 38.14.
I femkilometersloppet vann Ida Bergslökken, SK Vidar, Norge, som hade nappat på att ta en tripp hela vägen till Norrköping.
Hon ångrade sig inte.
– Ha, ha. Nej, alltid kul att vinna. Ett mycket trevligt lopp, hit kommer jag gärna igen, sa Ida som vann med tiden 17.47.

Image
Ida Bergslökken kom, sågs och segrade på femkilometersloppet i Atea Norrköpings Stadslopp. Foto: Holgersson&Loftenius

Tvåa slutade Lisa Mc Rae, Urban Tribes, med 17.51 och trea Lovisa Modig, Sävast Skiteam, 18.24.
– Verkligen ett superarrangemang, riktigt roligt. Jag trodde norskan var ännu bättre och var inställd på en andra plats i bästa fall. Kanske en tankevurpa, jag kände att jag närmade mig på slutet, sa Lisa efter prisutdelningen.
Lisa Mc Rae hette förut Blommé och är hyggligt meriterade med bland annat 13 SM-guld i terräng och på bana.
– Jag har fortfarande en dröm om att kunna göra 32 minuter på milen. Men det kan ta många år ännu, berättade Lisa i det härliga solskenet.