55

dagar kvar

Glöm inte bort att anmäla dig »

Välgörenhet: Förmånstagare 2016

Atea Norrköpings Stadslopp och GoIF Tjalve Friidrott är glada att varje år kunna stöjda något som är bra och värdefullt i vårt samhälle eller hjälpa någon/några som har det svårt.

10 kronor av din anmälningsavgift på både 5-och 10 kilometer kommer att skänkas till två olika projekt/företeeleser som kommer att presenteras här.

 

Atea Norrköpings Stadslopp och arrangörsklubben GoIF Tjalve Friidrott har beslutat att stödja Vita Hästens arbete för "Ett drogfritt Norrköping". För varje deltagare som går, joggar eller springer i mål på 10 km så bidrar loppet med 10 kronor till projektet "Ett drogfritt Norrköping.

Fredrik 7

Vita Hästens vd Fredrik Jensen är tacksam över att just du deltar i Atea Norrköpings Stadslopp och bidrar med arbetet för "Ett drogfritt Norrköping"

- Klubben ska vara viktig för invånarna i Norrköping på många olika sätt. Det kan handla om exponering, sponsring och att skapa affärer tillsammans med näringslivet och att vi har en bra ungdomsverksamhet. Men vi har också känt att Vita Hästen med ett starkt varumärke kan göra något mer, att göra skillnad på riktigt, förklarar Vita Hästens vd Fredrik Jensen.

Tillsammans med Johan Lindahl satte sig Fredrik ned och diskuterade vad klubben skulle kunna göra för Norrköping.

- Alla klubbar har självklart ett uppfostringsuppdrag i den verksamhet som finns. Men vi kände att vi ville göra något mer, något som verkligen gör skillnad. Vi tog ett möte med Ronny Ståhling, som är sakkunnig inom drogförebyggande åtgärder. Ronny kände att något behövde  göras utöver det kommunen och polisen redan gör.

Information kan hjälpa många och är en väg att gå för att uppmärksamma drogproblematiken. Till exempel hur du som förälder ska känna igen när ditt barn kommer hem och är påverkad av droger, om det sker, och vart du i sådana fall kan vända dig.

Det behövdes pengar för att sjösätta projektet. Vita Hästen sökte sig ut till näringslivet och fick bra respons. 35 företag har hittills gått in med 10 000 kronor/år i tre år. Sammanlagt drygt en miljon kronor.

- Det utan att vi aktivt har jagat sponsring. Jag är säker på att det är fler företag som kommer att nappa på det här, säger Fredrik Jensen.

Drogfritt 6

Vad får då företagen?

- De får engagera sig så mycket de vill. Vi arbetar på ett mentorprogram för ungdomar som hamnat på glid, där olika ledare i näringslivet kommer att ta en roll. Ronny håller cirka 20 föreläsningar per år, det kan vara på skolor, företag eller hos olika föreningar. Vi kommer också att ha några öppna föreläsningar per år. Vi i Vita Hästen ska vara med och nattvandra, även med A-lagspelare, och också vara ute på skolor. Våra spelare är och ska vara förebilder. Vi håller på att ta fram en lathund med information om vilka narkotikasorter det finns och hur man känner igen dem och vem man ska kontakta om man möter narkotika på något sätt.

Målsättningen med projektet är att andelen gymnasielever som använder droger i slutet av 2018 ska vara nere på tio procent, en halvering jämfört med dagens nivå.

Projektet "Ett drogfritt Norrköping" är förmånstagare på 10 kilometer i Atea Norrköpings Stadslopp 2016. För varje löpare som går, joggar eller springer i mål får "Ett drogfritt Norrköping" 10 kronor. Blir det till exempel 1500 löpare så blir resultatet 15 000 kronor. Tio kronor av din anmälningsavgift går alltså direkt till projektet "Ett drogfritt Norrköping".

- Jättekul att ni vill göra det här, det är vi tacksamma för. Ju fler det blir som bidrar, desto mer kan vi göra för att verkligen få till en skillnad, säger Fredrik Jensen.

Vita Hästen siktar också på att ha med flera lag i själva loppet.

Fakta från "Ett drogfritt Norrköping":

Norrköping är en stad där tillgången över tid har varit hög. Undersökningar visar att 18 procent av gymnasieeleverna, årskurs två, brukar någon form av narkotikaklassade droger.

Cannabis, metamfetamin/amfetamin och bensodiazepiner är idag lika lättillgängligt som svartsprit. Konsekvensen av ett drogtätt Norrköping ser vi ute på våra gator och torg i form av ökat våld, gängkriminalitet och tidig rekrytering av brukare i låg ålder.
Alla deltagare i Atea Norrköping Stadslopps 5 kilometer stödjer FOP (Fibrodysplasia Ossificans Progressiva).

Det här är Annie Forsberg. Hon är två år och en väldigt busig, glad och speciell tjej från Skärblacka. Egentligen är hon precis som alla andra små barn i den åldern förutom att hon föddes med en genetisk mutation. Den är en av världens mest sällsynta diagnoser och kommer på sikt förvandla hennes senor, muskler och leder till ett extra skelett som omger kroppen, och låser fast henne i ett fängelse av ben. Bryggor av skelett bildas över leder och förhindrar progressivt rörligheten. Idag finns det 15 kända fall i Sverige men inget botemedel. Men ett framstående forskarteam i Philadelphia har för första gången kommit så långt att man testar en eventuell bromsmedicin på människor. Annie lider just nu inte av några fysiska symptom förutom sneda stortår och lite sämre balans. Men hon får inte leka utan full uppsikt för om hon ramlar, utsätts för trauma eller inflammationer kan sjukdomsförloppet förvärras.

För att forskarteamet ska ha resurser att kunna fortsätta sitt viktiga arbete behövs allt stöd de kan få. De löpare i Stadsloppet som springer i mål på 5 km är med och bidrar till detta genom att 10 kromor per person går till forskningen.
Om man inte springer den sträckan men ändå vill hjälpa till går det bra att stödja fonden genom att sätta in pengar på BG 5823-7140 eller swisha till 1236402630.

För mer information om sjukdomen: www.fopsverige.se

 Frida 12

Som det ser ut idag kommer inte Annie kunna springa med sin moster Frida Södermark eller utöva andra fysiska aktiviteter. Men om ett botemedel blir verklighet inom kort ser framtiden annorlunda ut.